SABOR

Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio je veće ovlasti kako bi se, uslijed epidemije koronavirusa, „ubrzala protočnost djelovanja sustava“, a zakonske je izmjene Hrvatski sabor donio sa 108 glasova za, 1 protiv i 6 suzdržanih te one stupaju na snagu već u četvrtak. Izmjene su izglasovane bez rasprave - kako su se i dogovorili zastupnički klubovi.

Nacionalni stožer dobio je ovlast donositi odluke i upute koje će biti dužni provoditi stožeri regionalnih i lokalnih jedinica. Na taj se način želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera kod donošenja i provedbe odluka kojima se uređuju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba tijekom epidemije.

OLEG BUTKOVIĆ

Danas je potpisan ugovor za radove na trenutno najskupljem infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj. Radi se o projektu HŽ Infrastrukture vrijednom ukupno oko 300 milijuna €. Odabrani izvođač je turska kompanija Chengiz Insaat uz rok dovršetka radova od tri i pol godine. Vjerujemo da će izvođač u roku dovršiti sve radove koji osim izgradnje dvokolosječne pruge duge 42,6 km uključuju i izgradnju i obnovu kolodvora, prilaznih cesta, ali i signalnih uređaja. Ovaj projekt, ali i svi oni koje smo pokrenuli, neke već i realizirali, pokazuju kako je modernizacija željezničkog sektora zaista na vrhu prioriteta Vlade.

ANDREJ PLENKOVIĆ ZA NOVI LIST

Andrej Plenković za Novi list: Izloženost RH prema Uljanik Grupi po jamstvima koja su izdana prije nas iznosila je više od 4 mlrd. kuna. Te smo obveze morali podmiriti i unatoč tome ostvarili proračunski višak. Kako su dijeljene potpore i izdavana ta jamstva? Za što je potrošen novac? Jamstva su plaćena i za ugovorene brodove čija gradnja nije niti započela. To je sad posao nadležnih državnih tijela. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u velikom intervjuu za riječki dnevnik (novinarka: Tihana Tomičić) govorio je i o borbi s epidemijom koronavirusa i migrantskom krizom, razvojnim projektima u Primorsko-goranskoj županiji, obnovi proizvodnje u brodogradilištu 3. maj, hrvatskim vojnicima u Afganistanu.

ZAGREB

Predsjednik Andrej Plenković iz Banskih dvora: Dosad je ovim programom, koji s više od milijardu kn financiramo bespovratnim sredstvima iz Fondova EU, preko 6.000 dugotrajno nezaposlenih žena dobilo napokon posao, i to velikim dijelom u manje razvijenim, ruralnim krajevima Hrvatske. One skrbe o 30.000 starijih osoba koje bez njihove pomoći ne bi mogle samostalno živjeti u vlastitom domu. S današnjim uručenjem posljednjih 28 ugovora brojke su i veće: dodatno će se zaposliti 320 žena, a omogućiti skrb za još gotovo 1.400 starijih osoba.

ZAGREB

„Ovaj prijedlog smatramo odgovarajućim rješenjem za naše građane starije životne dobi koji nemaju mirovinu niti drugih izvora prihoda“ istaknula je uvodno državna tajnica Majda Burić, voditeljica Radne skupine, a u nastavku je prezentaciju nacrta Prijedloga zakona održala pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Melita Čičak.

SPLIT

Završnicu četvrtog izdanja Dana poslova u turizmu svečano su otvorili državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Majda Burić, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar te zamjenik gradonačelnika grada Splita, Nino Vela koji su nakon pozdravnih govora obišli poslodavce i posjetitelje. Danas se u Splitu predstavilo 60-ak poslodavaca mahom hotelijera, a događaj je posjetilo oko 5 000 ljudi.

SPLIT

Dane poslova u turizmu četvrtu godinu zaredom zajedno organiziraju Ministarstvo rada i Ministarstvo turizma. Cilj manifestacije je direktan kontakt poslodavaca iz sektora turizma i tražitelja zaposlenja.

Naime svaki šesti radnik u Hrvatskoj je radnik u turizmu i zato su dani poslova u turizmu jako bitni jer na jednom mjestu osoba može dobiti sve informacije o zaposlenju kao i mogućnost stjecanja novih znanja i vještina kroz centre kompetentnosti.

SPLIT

Vlada premijera Plenkovića osigurala je 6.5 milijardi kuna za poticanje zapošljavanja. Zato danas imamo 100 tisuća više zaposlenih nego prije 3 godine i imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 5% po čemu je RH bolja i od europskog prosjeka.

Poštovane članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice,

u povodu predstojećih unutarstranačkih izbora i prava sudjelovanja onih članova koji su u evidenciju članstva HDZ-a upisani do 24,00 sati 24. siječnja 2020. godine, obavještavamo vas da je u razdoblju od 30. siječnja 2020. do 7. veljače 2020. omogućeno svakom članu da provjeri je li upisan u evidenciju članstva.

Ako smatrate da iz bilo kojeg razloga postoje nejasnoće oko upisa u bazu članstva i/ili nekih od osobnih podataka, sve informacije možete dobiti u Vašem temeljnom ogranku i/ili općinskoj/gradskoj/županijskoj organizaciji HDZ-a - kako bi ste, ako je zahtjev opravdan, na vrijeme zatražili upis ili izmjenu podataka.

ZAGREB

Naša državna tajnica Majda Burić gostovala je u emisiji Treća dob, u kojoj je govorila o projektu uvođenja nacionalne mirovine.

Da je Vlada premijera Plenkovića itekako socijalno osjetljiva prema onima koji imaju manje, pokazalo se i na nedavnom uvećanju najnižih mirovina koje prima oko 250 tisuća naših građana. Tako su sve mirovine unatrag tri godine rasle za 11%, a najniže za 15%.

Nacionalna mirovina je novčano davanje za starije od 65 godina koji nemaju najmanje 15 godina staža pa samim time ne ostvaruju pravo na mirovinu. Isplaćivat će se iz općih prihoda državnog proračuna za potencijalnih 14 do 23 tisuće korisnika. U ovoj godini donosimo Zakon koji će biti temelj za isplatu nacionalne mirovine od 1.1.2021. O uvjetima ostvarivanja nacionalne mirovine raspravlja Radna skupina koja je došla do potencijalna tri modela koji se odnose na imovinski i / ili dohodovni cenzus.

ZAGREB

Unutarstranački izbori bit će raspisani 7. veljače, a za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a održat će se 15. ožujka. Moja je zadaća osigurati da izborni proces bude demokratski i transparentan. Glavni nam je cilj da stranka iskaže snagu kako bismo poslali poruku da smo spremni opet preuzeti odgovornost za Hrvatsku i pobijediti na parlamentarnim izborima! - poručio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

ZAGREB

Za 21 novi vlak HŽ Putničkog prijevoza osigurali smo više od milijardu kuna iz EU fondova. Zaprimili smo pozitivno mišljenje JASPERS-a a uskoro slijedi i službena odluka Europske komisije nakon čega slijedi potpis ugovora za dodjelu sredstava.

OPATIJA

Kineska nova godina najvažniji je tradicionalni kineski praznik koji se slavi čak 15 dana. Ove godine završna svečanost obilježava se 25. siječnja, kada počinje Godina štakora koji simbolizira mudrost, inteligenciju i prosperitet. Središnjoj proslavi Kineske nove godine u Hrvatskoj nazočili su brojni uglednici iz političkog i javnog života. Medu ostalima, bili su tu bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, državna tajnica Majda Burić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik Bernard Gršić, bivši hrvatski veleposlanik u Kini Ante Simonić, veleposlanik Republike Albanije u RH Nj.E. Riza Poda, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, župan slovenske Općine Piran Đenio Zadković i mnogi drugi. Izvor: http://www.opatija.hr/

OPATIJA

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić u ime predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na svečanom koncertu uoči kineske nove godine.

ZAGREB

Na stranačkim tijelima HDZ-a analizirat ćemo što se dogodilo na predsjedničkim izborima i zašto nije ponovljen uspjeh od prije pet godina. Bilo je puno onih koji su sve učinili da Kolinda Grabar-Kitarović ponovno ne pobijedi. Jedno su legitimni politički protivnici, a drugo su oni koji su prije pet godina podržavali predsjednicu, a sada nisu. Pritom se slažem s izjavom glavnog tajnika HDZ-a da je kampanja naše kandidatkinje bila desnija od politike stranke. Njegova izjava nije bila ishitrena.

KBC RIJEKA

Naša ugledna liječnica prim. mr. sc. Tatjana Šepić, otorinolariongolog, audiolog i fonijatar te predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka sudjelovala je u izvođenju zahvata koji je prvi put izveden u Hrvatskoj. U KBC-u Rijeka je izveden multidisciplinaran zahvat u suradnji neurologa, audiologa i fonijatara i dvjema pacijenticama je ubrizgan botoks u glasnice kako bi im se vratio glas. Takav se zahvat dosad nije izvodio u Hrvatskoj već su pacijenti morali odlaziti u Sloveniju. IZVOR: https://www.index.hr/…/ovi-lijecnici-su-ponos-…/2143468.aspx

ČESTITKA

Želim da vam nova 2020. godina svima donese blagostanje, napredak i sreću!

ČESTITKA

Sretnu i uspješnu 2020. godinu želi Vam HDZ PGŽ

GORSKI KOTAR ZA KOLINDU

Na završnoj press konferenciji goranski načelnici i dužnosnici poslali poruku - od dolaska naše Kolinde na mjesto predsjednice RH te Vlade HDZ-a za Gorski kotar se zna, o Gorskom kotaru se priča na najvišim razinama odlučivanja i najbitinije, za Gorski kotar se radi. U Gorski kotar uloženo je 300 milijuna kuna što je nikad više u povijesti. Zato je Gorski kotar ZA KOLINDU