Hrvatska Demokratska Zajednica

Hrvatska demokratska zajednica osnovana je 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK „Borac“ na Jarunu. Na toj je skupštini prvim predsjednikom stranke imenovan dr. Franjo Tuđman.

Iz skučenih prostorija nogometnoga kluba HDZ je započeo politički uspon kojega je prva formalna potvrda bila pobjeda na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. godine s osvojenih 60% zastupničkih mjesta u Hrvatskom Saboru.

HDZ je hrvatska državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela prema kojima je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Republike Hrvatske, na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te na tradiciji i identitetu hrvatskoga društva i narod.

O pokretanju hdz
Oleg

OLEG BUTKOVIĆ

Ministar mora, prometa i infrastrukture.

Devet razvojnih projekata riječke luke i riječkog prometnog pravca, koje provode Lučka uprava Rijeka i HŽ infrastruktura, a sufinanciraju se sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje (CEF-Connecting Europe Facility) s ukupno 2,6 milijarda kuna. Od devet projekata, šest je razvojnih projekata Lučke uprave Rijeka - ukupne vrijednosti gotovo 116 milijuna eura, kod kojih se 82 posto sufinancira iz CEF-a, a tri su projekta HŽ Infrastrukture.

Oleg Butković, dipl. ing., gradonačelnik Grada Novi Vinodolski rođen je 4. svibnja 1979. godine u Rijeci. Oženjen je, otac je dvoje djece. Na Pomorskoj školi u Bakru maturirao je 1998. godine, a 2001. godine završio je višu, a 2002. stekao je visoku stručnu spremu na Pomorskom fakultetu u Rijeci – smjer nautika. Na Pomorskom fakultetu u Rijeci 2004. godine je znanstveni novak, a 2008. godine upisao je doktorski studij na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Godine 2004. postao je predsjednik HDZ-a u Novom Vinodolskom, a 2005. godine izabran je za gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog. U drugom mandatu 2009. godine izabran je na neposrednim izborima za gradonačelnika Grada Novi Vinodolski. Godine 2012. izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Primorsko – goranske županije. Iste godine izabran je za člana Predsjedništva HDZ-a, člana Središnjeg odbora HDZ-a, člana Predsjedništva Nacionalnog vijeća HDZ-a te za predsjednika Odbora za promet, pomorstvo i veze.Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković izabran je na parlamentarnim izborima 8. studenog 2015. godine za zastupnika HDZ-a u Hrvatski sabor.Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 22. siječnja 2016. godine Oleg Butković imenovan je za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske.

STATUT

Statut Hrvatske demokratske zajednice propisuje ciljeve i način djelovanja HDZ-a. Uz temeljne odredbe uređuje pitanja članstva, ustrojstva, načine organiziranja unutar stranke kao i pitanja vezana uz financiranje i sredstva za rad Hrvatske demokratske zajednice.

Statut HDZ-a

1989.GODINA

U Zagrebu je u veljači na Tribini Društva književnika Hrvatske (28. veljače) dr. Franjo Tuđman obrazložio programske osnove Hrvatske demokratske zajednice. Tada je prvi put javnosti najavljen osnutak HDZ-a.

U ožujku Okružno javno tužilaštvo, nakon održane javne tribine u Društvu književnika Hrvatske o osnivanju Hrvatske demokratske zajednice, pokrenulo je prekršajni postupak protiv dr. Franje Tuđmana jer je, navodno, prekršio sudsku zabranu javnoga istupanja u trajanju od pet godina. Postupak je obustavljen jer je dr. Tuđman, u raspravi pred općinskim sucem za prekršaje općine Centar u Zagrebu, dokazao da mu je sudska zabrana javnog nastupanja istekla 22. ožujka 1988.

GSUP je u lipnju u Zagreb izdao rješenje (br. 21/3 UP-I-2988/89.) o zabrani održavanja Osnivačke skupštine HDZ-a, najavljene za 17. lipnja u hotelu Panorama u Zagrebu. Inicijativni krug i Pripremni odbor HDZ-a odlučili su da se skupština održi na nejavnom mjestu.

U ime Inicijativnog kruga HDZ-a podnesena je žalba RSUP-u SRH na rješenje GSUP-a kojim je zabranjeno održavanje Osnivačke skupštine HDZ-a.Objavljen "Bilten HDZ-a", br. 1.

U Zagrebu (17. lipnja) u prostorijama Nogometnoga kluba Borac na Jarunu u nazočnosti 48 osnivača i tri gosta (iz Slovenije) održana je Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. Predsjednikom je postao dr. Franjo Tuđman.

Izvršni odbor HDZ-a u rujnu je uputio javni prosvjed protiv pokušaja trgovanja hrvatskom Istrom i Dalmacijom koje su u razgovorima s talijanskim neofašistima najavljivali srpski akademici Dobrica Ćosić i Antonije Isaković.

U Zagrebu održan sastanak Središnjeg odbora HDZ-a, na kojemu je na prvoj sjednici, među ostalim važnim odlukama, usvojeno:

- potpora Skupštini SR Slovenije u povodu usvajanja ustavnih amandmana

- javno priopćenje pod naslovom „Za pravo na suverenitet i samoodređenje i osobnu odgovornost”

- “Apel živućim članovima zadnjeg Upravnog odbora Matice hrvatske” za obnovu te najstarije hrvatske kulturne ustanove

- Zahtjev “Gradskoj skupštini Zagreba” za vraćanje spomenika banu Josipu Jelačiću na glavni zagrebački trg.

Iznesen je podatak da je HDZ potkraj rujna u SR Hrvatskoj imao oko 20 000 članova.

U Zagrebu je (23. prosinca) održana osnivačka skupština gradske organizacije HDZ-a.

Čelništvo HDZ-a uputilo (26. prosinca) Otvoreno pismo Predsjedništvu Republičkog odbora SUBNOR-a (organizacija partizanskih boraca) Hrvatske, Socijalističkom savezu i Savezu komunista zbog neutemeljenih napada na HDZ-a, te “Otvoreno pismo predsjedniku Sabora, predsjedniku Predsjedništva CK SKH, generalnom direktoru RTV Zagreb ”zbog politike kojom se, usprkos najavljenom prihvaćanju višestranačke demokracije i slobodnih izbora, u stvarnosti i dalje diskriminira Hrvatska demokratska zajednica, unatoč tomu što je među novoosnovanim strankama u SR Hrvatskoj najbrojnija”.