DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti Republike Hrvatske u Kastvu

01.06.2023.
"Hrvatska je 30. svibnja proslavila Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, čime su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova uloga u očuvanju hrvatske državnosti."
Polaganje vijenaca Dan državnosti

Sabornica je tog 30. svibnja bila ispunjena brojnim zastupnicima i gostima koji su nazočili konstituiranju novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Novoizabrani zastupnici za predsjednika Sabora izabrali su Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Stjepan Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Tuđman je u svom govoru tada rekao kako je konstituiranje Sabora bio “presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Istaknuo je i kako je kroz dugu povijest “Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice”."

U crkvi sv. Jelene Križarice u Kastvu je  održana misa za sve poginule u Domovinskom ratu, kojom prilikom su predstavnici HDZ GO Kastav - članovi Gradskog odbora s predsjednicom Irenom Kukurin Barić, potpredsjednicima - Leon Kunišek, Robert Špiljak, Josip Gabrić, te Nataša Juriša i Denis Memagić,  zajedno sa članovima UHBDR Kastav, našim dragim braniteljima, roditeljima i suprugom poginulog kastavskog branitelja Emila Miftarevića i našim župnikom, velečasnim Nikolom Gajićem, uz molitvu položili cvijeće i zapalili svijeće ispred "Križa" kraj crkve.

U organizaciji Grada Kastva bilo je organizirano polaganje cvijeća i svijeća na Gradskom groblju Kastav. U ime Grada Kastva položen je vijenac i zapaljena svijeća, a cvijeće i svijeću su položili i predstavnici UHBDR Kastav, te  predstavnici HDZ GO Kastav . Posjetili smo i vječno počivalište Emila Miftarevića na Groblju Kastav.

Hvala i slava svim braniteljima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne demokratske države Hrvatske! 


#AndrejPlenković #OlegButković #VladaRH #HDZKastav #HDZPGŽ #HDZRijeka #JosipOstrogović