iz medija

MARKO ĆORIĆ: Gradonačelnik prebacuje odgovornost na druge

11.07.2023.
Gradonačelnik na temu betonizacije proziva i državnu vlast. No, izvršna vlast tu ima najveću odgovornost jer ona na lokalnim razinama donosi prostorne planove. Od 2017. godine Kirigin ima većinu u Gradskom vijeću pa ga pitam zašto kroz sve te godine nije ništa poduzeo po pitanju izmjene prostorno-planske dokumentacije

OPATIJA – Marko Ćorić je jedan od najaktivnijih opatijskih gradskih vijećnika i ubraja se među vijećnike s najdužim stažom. Njegov je rad u opatijskom Vijeću »uhvatio« punoljetnost i s 18 godina provedenih u vijećničkim klupama u ovom je trenutku po tom pitanju rekorder. Predstavlja oštru opoziciju aktualnoj SDP-ovoj vlasti na čelu s gradonačelnikom Fernandom Kiriginom, koja se nedavno osvrnula na dosadašnja postignuća. Dugogodišnji predsjednik HDZ-a Opatije otkrio je svoje viđenje prve dvije godine mandata aktualne vlasti.

– Istina je da sam jedan od najdugovječnijih vijećnika, ali ne i najstariji. Uvijek sam kao vijećnik u ime HDZ-a nastupao i branio interese našeg grada i naših građana, i uvijek ću to činiti jer da to ne činim onda bih se pitao zašto ovdje sjedim.

S obzirom na veliko iskustvo koje je iza vas, možete li realno ocijeniti što je i koliko za Opatiju i građane učinila sadašnja izvršna vlast?

– Gradonačelnik Fernando Kirigin imao je predizbornu kampanju koja je bila usmjerena protiv rušenja HDZ-a. U kampanju je ušao uz puno želja i planova, ali ih u ovih dvije godine »nema nigdje vidjeti«. Koliko je toga stavio u program, to ne može izdržati niti državni proračun. Osim njegovog pituranja igrališta te projekta izgradnje boćarije u Poljanama, sve ovo drugo što je obećao još nije na vidiku. Za ovaj grad treba živjeti 24 sata, ovaj grad treba voljeti i u njemu živjeti. Nedopustivo je da u 21. stoljeću nemamo niz važnih infrastrukturnih projekata, od gradskog trga, do autobusne stanice… Gradonačelnik mora biti odgovoran prema građanima i biti njima na usluzi jer imati vlast, za mene ne znači imati moć, već služiti našim građanima. Gradonačelnik mora biti upoznat sa svim problemima i sa svojim timovima te probleme i rješavati. Istaknuo bih stanogradnju za potrebe mladih obitelji. Dok konkretan projekt na ovu temu ne vidim, moju podršku niti podršku moje stranke gradonačelnikovi proračuni neće imati.

Dom zdravlja

Koji su po vama razlozi odustajanja od gradnje Doma zdravlja na Novoj cesti iznad male škole u Voloskom?

– U tom novom Domu zdravlja s površinom 2.200 »kvadrata« od kojeg je gradonačelnik Kirigin odustao bila su predviđena 23 zdravstvena prostora za zdravstvene usluge i bio bi jedan od najsuvremenijih domova zdravlja na ovom području. Teren za izgradnju u površini od 5 tisuća četvornih metara je 2016. godine dala država županiji te je tržišna vrijednost nekretnine bila oko 9,5 milijuna kuna. Radovi za novi Dom zdravlja bili su procijenjeni na 32,1 milijun kuna, dok je vrijednost postojećih zgrada Doma zdravlja u Opatiji procijenjena na 30,6 milijuna kuna te ispada da gradnja Doma zdravlja ne bi bila nikakav teret županijskog proračuna. I što se dogodilo u međuvremenu? Župan kaže da je skupo graditi Dom zdravlja, pri čemu je dobio podršku gradonačelnika Kirigina, pa ispada da je važniji novac nego zdravlje čovjeka. U projektnu dokumentaciju već je utrošeno 1,8 milijuna kuna i od njega su sada odustali, a da za to nitko ne odgovara. Sada su prihvatili izgradnju aneksa Doma zdravlja pored postojećeg na Novoj cesti, s površinom oko 600 »kvadrata« samo kako bi poslali poruku građanima »da misle na njih«, ne uvažavajući činjenicu da se radi o vrlo malom i skromnom sadržaju ambulantne zdravstvene usluge.

Često u »fajtu«

Koji su razlozi betonizacije koja u Opatiji ne prestaje? Na sjednicama GV-a se na ovu temu vrlo često polemizira.

– To je tema oko koje smo se gradonačelnik Kirigin i ja u zadnje vrijeme uhvatili u »fajt«. Naime, gradonačelnik svoju odgovornost prebacuje sada na druge te između ostalog proziva i državnu vlast. Pitam se što država ima s tim, gdje, rekao bih, svi snosimo političku odgovornost u tome, ali opet najveću izvršna vlast, odnosno gradonačelnik, jer na lokalnim razinama prostorne planove donosi lokalna vlast. Podsjećamo našeg gradonačelnika da od 2017. godine u Gradskom vijeću do danas ima većinu, znači šest godina vlasti. Od 2017. do 2021. godine Kirigin je bio predsjednik Odbora za prostorno planiranje grada Opatije, a usput je od 2019. do 2021. još dobio i funkciju predsjednika Gradskog vijeća. Pitam ga zašto kroz sve ove godine nije ništa poduzeo po pitanju izmjene prostorno-planske dokumentacije, ako se već uvidjelo da prostorni plan nije dobar za nas Opatijce.

Što mislite o projektu izgradnje bazena pored sportske dvorane, značajnoj investiciji koju najavljuje aktualni gradonačelnik Opatije?

– Gradonačelnik kada želi nešto graditi, čini se da je nabolje to prebaciti na drugoga, pa je tako, koliko imam saznanja, zadužio gradsku tvrtku Opatiju 21 da ona bude nositelj investicije gradnje bazena. Gradonačelniku Kiriginu, koji je bio voditelj projekta i tada zamjenik gradonačelnika, svojevremeno sam rekao da se odmah u sklopu sportske dvorane izgradi i bazen, pa mi je tada rekao da je to nemoguće. Sada ga pitam kako je sada moguće, kada će bazen biti puno skuplji?

Turistička karta

Za kraj, zanimljivo bi bilo saznati vašu viziju turizma u Opatiji. Kakva je općenito pozicija Opatije danas i kako je vidite u budućnosti?

– Jako nam je važno Opatiju pozicionirati visoko na turističku kartu Hrvatske i Europe, pa i svijeta, gdje uz klasični turizam moramo puno veću važnost dati nautičkom, kongresnom, zdravstvenom, izletničkom, sportskom, kulturnom, gastronomskom itd. Ako sve to sinergijski povežemo, živjet ćemo u jednoj turističkoj puno bogatijoj i ljepšoj Opatiji. Da sam ja na vlasti, odmah bih pokrenuo projekt da se na sadašnjoj lokaciji Triestine u Ičićima, gdje je država vlasnik, izgradi nacionalni sportski kampus s aquaparkom, a za Iku pripremi projekt nautičke luke. Voloskom treba dati posebnu važnost kao malog ribarskog mjesta s restoranima i kafićima. Naravno da u svemu ovome osim naše Opatije, Voloskog, Ičića i Ike ne smijemo zaboraviti niti naše prekrasno zaleđe, naš Veprinac, Poljane, Dobreć, Oprič i Pobri. Ne smijemo dozvoliti da ovaj grad živi samo 3 do 4 mjeseca, dovoljno je prošetati uvečer, nema turista, nema ljudi, to onda nije turistička destinacija. Ako se ovako bude vodila politika u kojoj nema cjelogodišnjeg turizma i događanja, svi mi koji smo još tu, svi ćemo iseliti, a života i razvoja u njemu neće niti biti. Potrebno je pod hitno donijeti strategiju projekta za mlade sa stvaranjem uvjeta za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za otvaranje novih radnih mjesta za mlade. Smatram važnim da se pri gradskoj upravi osnuje Odsjek za mlade i poduzetništvo, u kojemu će mladi itekako znati reći što im treba. Nije meni kao vijećniku cilj ako sam u oporbi da nešto rušim, već da s ostalim kolegama i kolegicama vijećnicima svi skupa ukazujemo na sve ono što je potrebno našem gradu. Ja sam čovjek iz naroda i tako danas i živim, s narodom, odnosno s našim građanima te ću i dalje dok god me služi zdravlje i budem imao volje, živjeti za naš grad jer mi je želja da naš grad uistinu bude grad sretnih i zadovoljnih ljudi.


Izvor:https://www.novilist.hr/rijeka-regija/opatija/marko-coric-gradonacelnik-prebacuje-odgovornost-na-druge/