GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA KASTVA I OKOLICE

Predstavnici Gradskog odbora HDZ Kastav obilježili su godišnjicu oslobođenja Kastva i okolice u Drugom svjetskom ratu

13.05.2023.
Dana 03. 05. 2023. godine obilježena je godišnjica oslobođenje Kastva i okolice od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Uz predstavnike Grada Kastva, predstavnike Udruge antifašista Kastav, župnika i građana Kastva, bili su nazočni i predstavnici Gradskog odbora HDZ Kastav - Irena Kukurin Barić, predsjednica, Leon Kunišek i Robert Špiljak, potpredsjednici, te Željka Vrlić, Nataša Juriša i Dunja Brubnjak - članice GO HDZ Kastav.

Oslobođenje Kastva 3. svibnja 1945.

„Postoji jedan divni stih, jednog velikog pjesnika koji kaže, u Navarri se umiralo od srama“.

Tako je Vlado Gotovac rekao 30. kolovoza 1991. godine na prosvjedu građana ispred zgrade komande V Vojne oblasti u Zagrebu, referirajući se na patnju i stradanje građana te španjolske pokrajine za vrijeme vladavine fašista u Španjolskoj.

Godine 1941. u travnju počeli su pregovori između Italije i NDH oko teritorijalnih ustupaka NDH Italiji. Razgovori između Mussolinija i Pavelića su završeni 7. svibnja, a ugovori su potpisani 18. svibnja 1941. godine.

Zapovijednik 2. Talijanske armije Temistoclo Testa imao je zadatak organizirati civilnu vlast na području Rijeke i Kupe.

Među gradovima u kojima je nova vlast trebala biti organizirana nalazio se i Kastav.

Okupacija i aneksija značilo je ukidanje svih organizacija te je započelo širenje talijanskog utjecaja i kulture. Ukinuta su osnovna ljudska prava, nametnut je talijanski jezik i kultura, oznake, simboli. Nazivi ulica, trgova i drugih javnih mjesta pisani na hrvatskom jeziku, zamjenjeni su talijanskim nazivima. Represija i uhićenja su počela već u lipnju i srpnju 1941. godine, a stalnom represijom okupatora raslo je nezadovoljstvo i mržnja naroda prema okupatoru. U Kastvu nije postojala potreba ideološke izgradnje, već borba za oslobođenje od okupatora.

U razdoblju od 1941. do 1945. godine narod Kastva i Kastavštine pretrpio je veliku patnju i stradanje, uhićenja, likvidacije, slanje u logore više stotina ljudi, preko stotinu poginulih boraca i spaljenih domaćinstava, te 63 ubijena civila od strane fašista.

Ipak duh naroda nije slomljen te su nakon teških borbi Rijeka i okolica, među kojima i Kastav, oslobođeni 3. svibnja 1945. godine, kada je VI Dalmatinska brigada sa lijevim krilom V Dalmatinske brigade, a koje su bile u sastavu XIX Sjeverno-dalmatinske udarne divizije, slomile otpor okupatora te oko 14 sati ušle u Kastav.

Ne smijemo zaboraviti žrtvu koju je narod podnio kako bi se oslobodio okupatora, učeći buduće generacije, spriječiti ćemo ponavljanje najcrnjeg razdoblja našega kraja.

„Ja sam uvijek bio i uvijek ću bit na strani siromašnih. Uvijek ću bit na strani onih koji nemaju ništa. Onih koji nemaju čak ni svoj spokoj." - Federico Garcia Lorka

Luka Berač, član GO HDZ Kastav