Najava Ministra Butkovića

Projekt obilaznice Novog Vinodolskog će riješiti ljetne prometne zastoje: Evo planova i rokova gradnje

15.09.2021.
Pripremni radovi počet će odmah po potpisivanju ugovora a rok završetka obilaznice je tri godine.

NOVI VINODOLSKI – Potpisivanje ugovora, u ponedjeljak, za izvođenje radova na izgradnji obilaznice Novog Vinodolskog, čemu će nazočiti i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković približit će ostvarenju rješenje za ljetne prometne gužve i zastoje na trasi Jadranske turističke ceste (magistrale) što najvećim dijelom prolazi obalnim dijelom novljanskog gradskog područja. Ugovor će potpisati predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan s predstavnicima odabrane zajednice ponuditelja koju čine tvrtke Kolektor CPG iz Slovenije i ICM SPA iz Italije, i to u konkurenciji s tvrtkama iz Hrvatske, Turske, Austrije i Kine).

Pripremni radovi počet će odmah po potpisivanju ugovora a rok završetka obilaznice je tri godine. Novi Vinodolski s prigradom jedno je od najprometnijih područja kroz koje prolazi Jadranska turistička cesta (magistrala), a ljetne prometne gužve paraliziraju satima novljansku rivijeru tijekom više dana u špici turističke sezone. Obilaznica će preusmjeriti tranzitni dio cestovnog prometa i znatno poboljšati kvalitetu života stanovnika i turista, posebice ljeti.

Procijenjena vrijednost obilaznice je 593 milijuna kuna, a u sklopu tog projekta bit će izgrađen i tunel Zagori te vijadukt Ričina, a uz to i spojne ceste na čvorovima Selce i Novi Vinodolski pa još i spoj na Jadransku turističku cestu (magistralu) kod Povila.

– Završena je studija utjecaja na okoliš što je povezano izravno s ovim projektom, a nakon što su riješene žalbe ostalih potencijalnih izvođača slijedio je odabir izvođača ovih radova na najvećoj investiciji u prometnu infrastrukturu na području Novog Vinodolskog, koja će izmijeniti geografiju podneblja a posebice ove rivijere, – rekao je Novljanin, resorni ministar Oleg Butković..

Radovi na izgradnji obilaznice odvijat će se na trasi ukupno 9,8 kim duge prometnice, od čega 6,5 kilometra na trasi buduće autoceste A7 (Rupa—Rijeka – Žuta Lokva) i pozicijom se podudara s lijevim kolnikom autoceste A7. Novljanskom obilaznicom bit će riješen problem ljetnih gužvi u priobalnom središtu grada, kuda dnevno tada prođe i do 16 tisuća vozila.

Ostatak obilaznice činit će spojne ceste ukupne duljine 3,3 km na Jadranku turističku cestu D8 (magistralu).

Obilaznica će prolaziti zaleđem Novog Vinodolskog, od Selca do spoja na Jadransku turističku cestu (magistralu) do poslije Povila, u smjeru Senja. Na trasi će biti izgrađen tunel „Zagori“ dug više od 800 metara, točnije 834 m, te vijadukt „Ričina“ dug 1062 metra koji će mjestimice biti visok i do 40 metara. Vijaduktom „Ričina“ cesta će prelaziti Vinodolsku dolinu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, rođenjem Novljanin, ističe da je ova obilaznica jedan od ključnih projekata za grad i za cijelu Primorsko-goransku županiju. Ujedno predstavlja i početak gradnje manjkajuće autoceste A7, što znači Jadransko-jonskog koridora koji je u Hrvatskoj većim dijelom izgrađen, osim ovdašnje dionice od Križišća do Žute Lokve, te one od Ploča do Dubrovnika.

– Ona je dio buduće autoceste a, osim toga, u ovom trenutku imamo više velikih projekata, kao što je izgradnja Pelješkog mosta i ceste D-403 u Rijeci, tako da će se uz trenutačno nekoliko velikih projekata od kojih se radi i na 5C koridoru u Baranji, uskoro moći sve raspoložive kapacitete usmjeriti na ovaj projekt – rekao je također ministar Butković.

Na pitanje kada će se graditi cesta do Žute Lokve, Butković je rekao da će o tome odlučivati neka nova vlada jer da u mandatu aktualne Vlade za to zasad nema mogućnosti.
Oleg Butković rekao je i da će se novljanska obilaznica graditi sredstvima HAC-a i bez novih kreditnih zaduženja.

Idejni projekt vrijedan je šest milijuna kuna, radi čega je bila ostvarena suradnja s tvrtkom Tempus projekt d.o.o. iz Zagreba.

Popisivanju ugovora s izvođačima radova nazočit će, osim ministra Butkovića, još i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković.


Izvor: Novi list