Iz medija

Situacija s plažama je velika sramota Grada Opatije

07.07.2023.
Opatijski HDZ oštro je kritizirao postupke nadležnih u Gradu Opatiji oko dodjele koncesijskih odobrenja

Dodjela koncesijskih odobrenja ovog je ljeta u Opatiji »top tema« i ne stišavaju se reakcije, a zadnju je odaslao opatijski HDZ koji je oštro kritizirao postupke nadležnih u Gradu Opatiji.

– U više navrata na sjednicama opatijskog Gradskog vijeća, u ime HDZ-a Opatije naš vijećnik Marko Ćorić govorio je o vrlo zagonetnim i čudnim okolnostima dodjela koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, a situacija na našim plažama, posebno na plaži u Ičićima u srcu turističke sezone je katastrofalna.

Smatramo ovo vrlo neodgovornim ponašanjem Grada Opatije. Nedopustivo je da se ulazi u ovaj datum i da se još puno toga ne zna što se događa te pozivamo gradonačelnika Kirigina da izađe u javnost i kaže koji su razlozi i zbog čega je do ovoga došlo i zašto se to nije riješilo u prvom tromjesečju ove godine, ako znamo da u tom Vijeću za dodjelu koncesijskih odobrenja većinu čine predstavnici Grada Opatije.

Mnogi gradovi u PGŽ-u su to riješili u ožujku, ali isto tako ako usporedimo i gradove po Istri koji su imali više od tisuću zahtjeva, to su riješili već u ožujku, pa se pitamo zašto se to nije dogodilo i u Opatiji.

Sve ovo stavlja u veliku sumnju i regularnost nadmetanja dodjele koncesijskih odobrenja. Koliko nam je poznato, do sada je uvijek na zapisnicima Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja objavljivano vrijeme, odnosno minute i sekunde kad je tko predao zahtjev, no sada prema ovome što vidimo to nije vidljivo, pitamo se zbog čega.

Ako je sve rađeno u skladu sa zakonom, to trebalo objaviti da bi se izbjegla sumnja u regularnost postupka. Isto tako se pitamo zašto su druga dva člana vijeća iz PGŽ-a i Lučke kapetanije imali drugo mišljenje o načinu evidentiranja redoslijeda zahtjeva za dodjelu koncesijskih odobrenja – naveli su u svom obraćanju javnosti opatijski HDZ-ovci.

Smatraju da je vrijeme da se o svemu detaljno izjasni prvi čovjek Grada Opatije.

– To bi svakako gradonačelnik Kirigin trebao objasniti jer ni same odluke o dodjeli koncesijskih odobrenja nisu bile jednoglasne jer su izgleda prevagu donosila tri glasa predstavnika grada Opatije, a to dovodi u ozbiljne sumnje.

Bilo bi vrlo interesantno vidjeti za one koji su dobili koncesijsko odobrenje imaju li minimum potrebne opreme za navedenu djelatnost i kako to Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja provjerava na terenu.

Na kraju, pitamo se tko će snositi odgovornost ako radi propusta Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja plaže ostanu ovakve bez sadržaja i opreme cijelo ljeto. Ovo je sada što vidimo velika sramota i blamaža Grada Opatije – zaključili su svoj osvrt u HDZ-u Opatija.

Cijeli članak pročitajte na: Novi list