In memoriam

U Rijeci održana sveta misa u spomen na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana

Pod njegovim vodstvom, Hrvatska je međunarodno priznata, obranjena i oslobođena. Svojom je državničkom mudrošću omogućio mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja, a državotvornom vizijom zacrtao naš euroatlantski put.
In memoriam

Rijeka, 9. prosinca 2023. - U katedrali sv. Vida održana je sveta misa u spomen na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, utemeljitelja suvremene hrvatske države i HDZ-a. Svetoj misi i paljenju svijeća na Jadranskom trgu prisustvovali su g. Oleg Butković, predsjednik HDZ PGŽ, g. Josip Ostrogović, predsjednik GO HDZ Rijeka i ostali uvaženi članovi.

Dana 10. prosinca 1999. godine preminuo je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Vječno smo mu zahvalni na uspostavi samostalne, suverene i slobodne Republike Hrvatske. Njegova djela ostaju trajna inspiracija generacijama kojima je u nasljeđe ostavio slobodnu Domovinu.

Dr. Franjo Tuđman u nacionalnoj memoriji ostat će upamćen kao najveći državnik kojeg je hrvatski narod imao u svojoj slavnoj i olujnoj povijesti. Samostalna i demokratska Hrvatska njegov je zauvijek živi spomenik.
 
Povodom 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prisjećamo se najvećeg vizionara suvremene hrvatske povijesti, državnika, vrhovnog zapovjednika i čovjeka koji je generacijama Hrvatica i Hrvata ostvario san o slobodnoj Domovini.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u godinama prijelomnih trenutaka za europsku povijest, prepoznao je povijesni trenutak i za Hrvatsku i okupio nas je da u zajedništvu ostvarimo ono što je cilj svakog naroda - da ima svoju državu. U Domovinskom ratu je uspostavio snažno svehrvatsko zajedništvo Hrvata u Domovini i iseljeništvu i predvodio hrvatske branitelje na pobjedničkom putu do toliko željene slobode.

„Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!“

O njegovim djelima i nemjerljivom doprinosu Hrvatskoj piše i pisat će povijest, a njegove zasluge baštinimo i pronosimo na generacije kojima je u nasljeđe ostavio neovisnu i slobodnu domovinu.

Pod njegovim vodstvom, HDZ je postao stožerna stranka Hrvata iz Domovine i cijelog svijeta, koja je zahvaljujući svojoj širini te snazi okupljanja i mogla povesti hrvatski narod u ostvarenje sna o samostalnoj i neovisnoj državi.

Ideali u koje je predsjednik Tuđman vjerovao i misao koju nam je prenio, vodilja su nam i danas kada gradimo hrvatsku budućnost na temeljima pobjede u Domovinskom ratu.

Zauvijek smo mu zahvalni na Hrvatskoj.

 

Sveta misa