IN MEMORIAM Gojko Šušak

24. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

Na današnji dan, 3. svibnja 1998. godine u Zagrebu je preminuo ratni ministar obrane Gojko Šušak.
Gojko Šušak

16.3.1945. – 3.5.1998. 

Ratni ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu (BiH). Na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Hrvatsku se iz Kanade vratio 1990. godine.

Nakon prvih demokratskih izbora, 30. svibnja postao je ministar iseljeništva u Vladi Republike Hrvatske. Od 4. ožujka do 18. rujna 1991. godine bio je zamjenik ministra obrane, a od 18. rujna 1991. do posljednjeg dana života - ministar obrane Republike Hrvatske.

Njegove riječi i djela postala su simbolom pobjeda u oslobodilačkim operacijama: "Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!". 

Gojko Šušak sanjao je slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a povratkom u Domovinu dao je neizmjeran doprinos u njezinoj obrani i stvaranju. 

Iznimne zasluge Gojko Šušak ostvario je u strateškom planiranju obrane, kao i u vanjskoj politici i diplomaciji. 

Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan:  Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. 

Posmrtno je 5. svibnja 1998. godine promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Neka mu je vječna slava i hvala. 

Sveta Misa zadušnica održati će se 3. svibnja 2022. od 18:30 sati u Crkvi Majke Božje Trsatske Franjevačkog samostana na Trsatu.