Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Dana, 18. studenog 2021. godine, Hrvatska po drugi puta kao državni praznik i neradni dan, obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.
Svijeće za Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

„Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta” ovogodišnji je slogan pod kojim se obilježava 30. obljetnica sloma herojske obrane grada nakon 87- dnevne opsade.
Dugotrajna obrana, najžešća i najkrvavija bitka tog vremena u Europi nakon 1945. godine kao i konačna žrtva, razoreni lijepi barokni grad, nisu bili uzalud. 
Bili su to trenuci ključni u Domovinskom ratu zbog zaustavljanja glavnog napada na Hrvatsku, hrvatske oružane snage uspjele su se organizirati i u konačnici osloboditi zapadnu Slavoniju, a drama vukovarske bitke pomogla je Hrvatskoj u dobivanju međunarodne potpore za svoju neovisnost.

Vukovar, ranjeni grad, simbol hrvatskog otpora i danas nosi povijesne ožiljke krvavih dana, njegovi brojni znani i neznani junaci od nas očekuju sjećanje, pamćenje, poštovanje i zahvalnost za slobodu u kojoj uživamo i koju dalje izgrađujemo.
Moramo njegovati plemenite osjećaje i sjećanja na tolike žrtve, izgubljene živote, poštivati rane i bol onih koji krvare radi gubitka svojih najmilijih, znati i cijeniti činjenicu da su oni dali krv i dijelove tijela ugradili u našu domovinu.
Sjećanja na ovolike žrtve znači i predstavlja čuvanje našeg vlastitog dostojanstva.

Teške epidemiološke okolnosti koje traju duže vrijeme onemogućiti će mnogima da se dostojanstveno poklone žrtvama svojom osobnom nazočnošću, da se tiho u koloni sjećanja kreću, da polože vijence na počivališta vukovarskih junaka.
Pijetet žrtvama odati ćemo u svakom kutku naše domovine, u svakom domu upaliti ćemo svijeće, pomoliti se za duše onih koji su život položili, za one koji su ranjeni u duši i tijelu, za one koji nose bol zbog gubitka svojih najdražih.

To neka bude i tako neka izgleda naša zahvala gradu simbolu bola, ali i njegovoj hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjeka, naroda i domovine.