31. OBLJETNICA VUKOVARA I ŠKABRNJE

Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenog 2022.

Pred nama je 18. studeni Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, a od 2020. godine i naš nacionalni praznik.

Zašto praznik – neradni dan?

Razumljivo je zašto!

Taj je 18. studeni 1991. godine duboko utisnut u mislima, emociji hrvatskog naroda, a Vukovar – grad koji svojom hrabrošću, herojstvom i dalje fascinira, saživio je kao simbol oko kojeg se okuplja cijela nacija.

Tog je dana slomljena herojska obrana opkoljenog grada, ali je zaustavljena dinamika napredovanja agresora, upaljena svjetlost nagovještaja pobjede Hrvatske, svjetlijeg daljnjeg tijeka Domovinskog rata.  Zato Vukovar i Škabrnja nisu mjesta u kojima tog dana treba plakati, to su mjesta ponosa, mjesta u kojima iskazujemo zahvalnost svim onim hrabrim ljudima, braniteljima, ranjenima, civilima i nestalima, mučenicima koji su umrli da bi Hrvatska živjela. Poklonili su domovini najdragocjenije; svoju krv, mladost, život, a nama temelje ostvarenja vjekovnog sna – slobodne hrvatske države, mogućnost da živimo današnje vrijeme.

I danas, vremena su izazovna; gledamo strahote, razaranja, ratni plamen u srcu Europe, u našem susjedstvu.  

Mi imamo još uvijek svježa naša sjećanja.

Hrvatski ljudi, branitelji i civili, preuzeli su veliku odgovornost onog vremena, odgovorno nam sačuvali prošlost, iščupali iz neprijateljskih kandži naše korijene, darovali sadašnjost i temelj snage za budućnost. Zbog njih se i dalje Dunav veliča u rodoljubnom tekstu himne Lijepe naše.

I mi danas živimo vrijeme odgovornosti, ona se od svih nas očekuje, a činjenica da nam je domovina nastala na žrtvi i muci hrvatskog čovjeka briše sve što bi moglo opravdati našu neodgovornost.

Zbog osjećaja strahopoštovanja prema žrtvama Vukovara i Škabrnje 18. studeni 1991. godine blagdan je za svakog istinskog Hrvata.

U cilju očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtve u Domovinskom ratu, Vukovaru i Škabrnji otvorimo svoja srca, upalimo svijeće u čast svima onima zbog kojih slobodu danas dišemo.

Vječna im hvala!