HDZ RAZVOJNA SNAGA PGŽ I KASTVA

Gradski odbor HDZ Kastav sazvao tiskovnu konferenciju

08.09.2022.
Vezano uz nedavni medijski istup i objavu na svom osobnom službenom fb profilu gradonačelnika Kastva Mateja Mostarca, Gradski odbor HDZ Kastav ima potrebu reagirati.
Tiskovna konferencija HDZ Kastav_7.08.2022.

"Vrijeme je da postanemo glasni", kako je poručio Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva!

 Vrijeme je da postanemo glasni i podržimo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića u borbi protiv korupcije i kriminala. Podržavamo Vladu RH – institucije moraju odraditi svoj posao, imenovati i kazniti lopove. Korupcija i lopovluk ne bira stranku, već imenom i prezimenom pojedince ili skupine – oni čine kriminal. Takvima mjesto nije na slobodi.

Pokušaj oporbe da odgovornost  prebaci na Vladu RH, potpuni je promašaj! Radi se o Ininim, a ne o Vladinim ugovorima!

Za primjetiti je to što je posrnuli Peđa Grbin najglasniji - sve "kao zna", ali "nije znao" da njegova supruga ima sumnjivu diplomu iz Kragujevca, "nije znao" gdje živi dok je protupropisno nabijao naknade za izmišljeni "odvojeni život",  "nije znao" da je njegov partijski kolega Stjepan Kovač lažljivac, dok ga je u Čakovcu grlio i tješio za "prijetnje" koje je sam sebi upućivao .... i da ne nabrajamo što sve "nije znao".

Dotaknuti ćemo se i situacije u našoj maloj sredini, kada smo već pozvani na "glasnost" - podsjetimo se na najskuplje jaslice u državi na katu trgovačkog centra "Spara" uz prometni kružni tok, podsjetimo se

na  ŠSD "Matija Katalinić" koja je više od desetljeća čekala na nekvalitetnu izgradnju sa podignutim kreditom, reciklažno dvorište koje je trebalo biti u funkciji još 2018. godine a nemamo ga niti sada, cestu 233 kojom bi se rasteretila prometnica prema Rijeci i spriječilo čekanje u kolonama - o kojoj razgovaramo već godinama, a čiji je jedan ogranak već više puta plaćen.

Nadalje, spomenimo i staro Groblje Kastav čiji projekt proširenja je plaćen i zbog izgubljenog spora nikada realiziran, spomenimo i Novo groblje Kastav čiji projekt je jednoglasno izglasan na Gradskom vijeću jer je izgledao kolosalno, a zbog pogodovanja ( odlaganje otpada sa Rujevice ) konačni izgled je sve samo ne "kolosalan" - s dodatkom  ograde ljepljene silikonom. I za kraj - komunalno poduzeće Bršljanovac čiji novac je uložen u Forex koji je propao, poduzeće ugašeno .... I nikom ništa.

 Ima još puno projekata iz "novije povijesti" Grada Kastva - jednoglasno izglasan od strane tadašnjih gradskih vjećnika projekt popločenja gradske jezgre koji nije sproveden već se radilo mimo tog projekta tko zna iz kojih razloga, projekt uređenja Crekvine - konzerviranje zidina mimo svih propisa struke, stoljetna stabla posječena i na istom mjestu posađena nova, a betonska podloga "oslikana" hrđom nakon prve kiše.

 I, naravno, treba spomenuti i milijunsko ulaganje u nadogradnju postojeće osnovne škole, a već tada je bilo vidljivo da je promašaj, a samim  time se i nagrdila potojeća stara zgrada. Zar je sve navedeno zanemarivo ? Ili je za čestitanje?!

Grad Kastav nema razvojnih projekata, nema niti planskog komcepta razvoja, a godišnji proračun Grada je oko 65 milijuna kuna.

 Imamo Dom zdravlja izgrađen početkom 50-tih godina za tadašnji broj stanovnika koji je iznosio oko 3 tisuće - nedostaje ordinacija opće prakse, nedostaje ginekološka ambulanta koja se smatra primarnom zdravstvenom zaštitom u Republici Hrvatskoj, nedostaje još jedna ordinacija pedijatra i zubna ambulanta. Imamo dječji vrtić razmješten na bezbroj lokacija koji ima kuhinju za djelić svog kapaciteta, a ostalo rješava kupnjom od vanjskih suradnika. Villa koja je adaptirana za isti, već u startu je bila premala, a narušena je njezina vizura.

Nadalje, o rješenju parkirališta u Gradu razgovaramo već desetljeće - još uvijek ga nema, kao niti autobusnog kolodvora u Rijeci. Nemamo prostor za mlade sa sadržajima - kino dvorana, koncertna dvorana, prostorije za niz aktivnosti i radionica koje mlade zanimaju.

Nemamo niti Odbor za branitelje i njihove obitelji pri Gradskom vijeću - vjećnici SDP i PGS ga ne žele - tko zna zašto im je to trn u oku? Nemamo niti spomenika Domovini i braniteljima, a prošla su tri desetljeća od stvaranja naše  države - Republike Hrvatske.

Sve su ovo samo najvažniji problemi na kojima treba raditi u našem Gradu, udružiti znanje i entuzijazam svih stanovnika i gradskih vjećnika, a ne trošiti novac i energiju na međusobna podmetanja i razjedinjenja.

Zar je  kapitalni projekt SDP-a u Kastvu u periodu od siječnja do lipnja 2022. godine "kuhanje graha za Praznik rada 1. maj", na kojoj manifestaciji su svoje promidžbene štandove imali SDP i PGS  ?  Ili je to "pljuvanje" po Vladi RH i HDZ?

"U Kastvu kreće najveći komunalni projekt od osnutka Grada Kastva! " - napisali ste u svojoj objavi, pa da  s Vašim citatom i završimo.

Radi se o poboljšanju vodokomunalne infrastrukture na širem riječkom području, a kojim je obuhvaćen i Kastav. Sredstva koja su posredstvom Vlade RH osigurana iz EU fondova u iznosu od 70 %, od vladinih institucija u iznosu od 20 %  i  10 % od jedinica lokalne samouprave, čine ukupnu vrijednost ulaganja od 447 milijuna kuna.   To nije Vaš projekt, to je projekt Vlade RH.

 Počnite se baviti razvojnim projektima našega grada, a ne samo projektima kojima  održavate svoje biračko tijelo. Grad Kastav i njegovi građani zaslužuju puno više - zaslužuju decentan Dom zdravlja sa svim pratećim sadržajima, zaslužuju osnovnu školu sa kuhinjom koja bi pripremala i kuhane obroke za jasličku, vrtićku i osnovnoškolsku djecu, zaslužuju Dnevni boravak za osobe starije životne dobi sa pratećim sadržajem za zaposlene građane koji žele o svojim roditeljima brinuti u njihovom domu, zaslužuju mini bus koji bi cjelodnevno povezivao sva mjesta u gradu Kastvu, zaslužuju Centar za mlade sa koncertnom, kino dvoranom i pratećim sadržajima za njihove aktivnosti, zaslužuju Dnevni boravak za djecu i mlade osobe sa psihofizičkim teškoćama kako bi se pomoglo roditeljima, zaslužuju parkiralište u centru Kastva, zaslužuju povezanost autobusima sa Opatijom i Rijekom u duhu 2022. godine, zaslužuju Reciklažno dvorište, zaslužuju Odbor za branitelje i njihove obitelji pri Gradskom vijeću, zaslužuju spomenik Domovini i braniteljima .... i to je sve ono za što ćemo se zalagati sve dok se ne realizira.

 

                                                                                                        H   D   Z      K   A   S   T   A   V

                                                                                                                           G   r   a   d   s   k   i       o   d   b   o   r