Europarlamentarni izbori 2024

Kandidati na listi br. 5 jamče nastavak uspješnog rada

Važno je birati kvalitetne ljude, sposobne i dokazane, koji znaju što rade. Lista br. 5 nudi kandidate koji će osigurati daljnji rast i povećanje BDP-a, čime se podiže standard života za sve građane.
Andrej Plenkovic

– Na europske izbore idemo s dokazanim i prepoznatljivim kandidatima koji su jamstvo da će Hrvatska ostati snažna i važna u Europskoj uniji, i biti i svoja i europska! Moja uloga kao predsjednika stranke koji je predvodio HDZ do pobjede u tri ciklusa parlamentarnih izbora – 2016., 2020. i 2024. godine – jest pridonijeti ukupnom rezultatu liste te povezati naš rad s europskim izborima. Naša ostvarenja plod su i uspješnog promicanja nacionalnih interesa na europskoj razini i zato u Europskom parlamentu moramo imati ljude koji su upućeni u sve teme i znaju kako se postaviti pri raspravama i usvajanju svih bitnih akata.

Uz slogan »Hrvatska. Snažna i važna« sintetiziramo svoje politike. Uz podršku hrvatskog naroda, u proteklih osam godina imamo brojna postignuća na europskom planu – od Schengena, europodručja, do osiguranih 25 milijardi eura za ovo desetljeće. Izgradili smo Pelješki most i LNG terminal, spojili Baranju na koridor Vc, iskoristili sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba i Banovine, osigurali isplate za poljoprivrednike te modernizirali pravosudnu, zdravstvenu, obrazovnu i socijalnu infrastrukturu. Gradimo i obnavljamo škole i vrtiće diljem Hrvatske u povijesnom investicijskom ciklusu u obrazovanju od 2,7 milijarde eura. Cilj nam je da svako dijete ima mjesto u vrtiću i da sve osnovne škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni. To su konkretni rezultati europeizacije koji se osjete u svakom dijelu Hrvatske. Članstvo u EU-u iskoristili smo i kao sigurnosnu polugu u svim krizama u kojima smo zaštitili građane i očuvali socijalnu koheziju. Bez toga, teže bismo prebrodili sve izazove. Snažan rast BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu 2024. rezultat je i povećanih investicija uslijed provedbe NPOO-a i korištenja europskih sredstava. Budući da sam kao premijer predvodio navedene procese, želim dati dodatnu snagu listi HDZ-a.

Ravnomjerni regionalni razvoj jedna je od okosnica naših politika. Osigurali smo velikih 25 milijardi € europskih sredstava za brži i učinkovitiji razvoj svih krajeva Lijepe Naše, cjelovitu i konstrukcijsku obnovu od potresa te brži oporavak i otpornost hrvatskog gospodarstva od kriza. 

ri

Prognoze rasta hrvatskog BDP-a od strane svih međunarodnih institucija, povijesni rast plaća, znatno ojačani kreditni rejting, rekordni rast zaposlenosti i najmanja nezaposlenost ikada otvaraju put našem cilju o dostizanju 82% prosjeka razvijenosti Europske unije do kraja 3. mandata!

Kod donošenja novoga europskog proračuna zauzimat ćemo se za hrvatske nacionalne prioritete. Inzistirat ćemo na adekvatnoj razini sredstava za kohezijsku i poljoprivrednu politiku kako bi Hrvatska još brže hvatala korak s najrazvijenijim državama članicama, a pritom voditi računa o razvojnim prioritetima svakog dijela Hrvatske. 

To ćemo i ostvariti uz dokazane kandidate s liste broj 5, uz vašu potporu na europskim izborima 9. lipnja!

Na konceptu modernog hrvatskog suverenizma osigurat ćemo sinergiju djelovanja Vlade RH, zastupnika u Europskom parlamentu te svih razina vlasti - kako bismo djelotvorno promicali nacionalne interese, osigurali brži razvoj gospodarstva i veću kvalitetu života građana. 

Ponosni na hrvatski identitet, kulturu i jezik, ugradit ćemo hrvatske nacionalne prioritete u Strateški program Europske unije za razdoblje do 2029. godine.