Župan odgovoran za nezakonitosti

Komadina mora podnijeti ostavku zbog slučaja Valerija Jurešića

Njegova mantra – pojavu osuditi, druga spasiti – moto je njegove politike, a to pokazuje i ovaj slučaj, odnosno namješten natječaj. Umjesto da se ispriča svima koje je vrijeđao i koje su vrijeđali, on idalje iznosi neistine. Tvrdi da je i njega Jurešić tužio, a istina je da župan nije reagirao ni na nalaz Upravne inspekcije ni na presudu Upravnog suda. Radni odnos s Jurešićem raskinuo je tek nakon presude Visokog upravnog suda, izjavio je Beaković

Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković pozvao je župana Zlatka Komadinu da podnese ostavku jer je naštetio ugledu Primorsko-goranske županije, a štetu je nanio zbog niza natječajnih nepravilnosti kada je riječ o zapošljavanju.

– Ustavni sud krajem prošle godine odbacio je tužbu bivšega pročelnika Upravnog odjela za kulturu Valerija Jurešića. Na taj je način okončan proces koji traje sedam godina. Kada je još 2013. godine kolegica Tomislava Zečević Pedić upozoravala na nezakonito zaposlenje Valerija Jurešića, vrijeđali su je i omalovažavali župan, bivši pročelnik. Mnogi su od nas tuženi zbog toga slučaja. Sada je jasno da je glavni krivac za sve župan Komadina, koji je naredio ovu bespravnu političku korupciju. Njegova mantra – pojavu osuditi, druga spasiti – moto je njegove politike, a to pokazuje i ovaj slučaj, odnosno namješten natječaj. Umjesto da se ispriča svima koje je vrijeđao i koje su vrijeđali, on idalje iznosi neistine. Tvrdi da je i njega Jurešić tužio, a istina je da župan nije reagirao ni na nalaz Upravne inspekcije ni na presudu Upravnog suda. Radni odnos s Jurešićem raskinuo je tek nakon presude Visokog upravnog suda, izjavio je Beaković.

Županijski vijećnik HDZ-a podsjetio je da postoji Zakon o službenicima i namještenicima i Službenički sud.

– A u ovom slučaju nije pokrenut nijedan postpak, iako su znali da je zapošljavanje nezakonito. Nisu jer žele sakriti tko je odgovoran za ovu sramotnu političku korupciju u režiji SDP-a i tada HNS-a. Župan je naredio zaposlenje Valerija Jurešića i zbog toga nije bilo nikakva postupka. U isto vrijeme predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić tvrdi da nije počinjena nikakva šteta. Trebao bi braniti zakonitost i znati da je šteta i te kako počinjena jer je na mjestu pročelnika radila osoba koja nije ispunila natječajne uvjete što je sada potvrdio i Ustavni sud. Kako su se osjećali ljudi s visokom stručnom spremom u Upravnom odjelu za kulturu dok im je pročelnik bio čovjek koji nije smio biti izabran. To je moralna šteta, a financijska je oko 1,5 milijuna kuna, koliko je ukupno isplaćeno Jurešiću za plaće. Bilo bi pošteno da ta sredstva u županijski proračun uplati župan Komadina. On mora odgovarati i odgovarat će jer su postupci pokrenuti pred za to nadležnim tijelima, poručio je Beaković.

Županijski vijećnik HDZ-a Damir Dumančić zaključio je da župan Komadina godinama vodi negativnu politiku u Primorsko-goranskoj županiji, podsjetivši uz Jurešića i na najnoviji slučaj, a to je imenovanje pa smjena direktora Ekoplusa Miodraga Šarca.

Izvor: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/beakovic-komadina-mora-podnijeti-ostavku/