ČEKA NAS VELIKI POSAO!

Konstituiran 10. saziv Hrvatskog sabora - Jandroković ponovno predsjednik!

Samo 17 dana nakon parlamentarnih izbora, konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora u suvremenoj RH. Gordan Jandroković s 143 glasa ZA (1 suzdržanim, a nijednim protiv) ponovno je izabran za predsjednika! Prvi put u modernoj povijesti ista će osoba i u 2. mandatu voditi naš nacionalni parlament.

Na sjednici koja je na Markovu trgu održana uz posebne epidemiološke mjere i raspored sjedenja, sudjelovao je i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, ali ne i državni poglavar Zoran Milanović - što je presedan u proteklih 30 godina.

Izabrana su i dvojica saborskih potpredsjednika iz redova HDZ-a - akademik Željko Reiner i Ante Sanader.

Počast dr. Tuđmanu i braniteljima & zastupnička prisega

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Domovinu.

Nakon što je Sabor prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o svim izmjenama zastupnika zbog odlaska u izvršnu vlast, novi su sabornici prisegnuli da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona te poštovati pravni poredak i zauzimati se za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

JANDROKOVIĆ: Trenutak u kojem se nalazi RH od nas zahtijeva razboritost & ozbiljnost

Novi/stari predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zahvalio je na povjerenju koleg(ic)ama zastupnicama i zastupnicima:

- Ponosan sam što sam 2. put izabran na čelo ovoga visokog doma - velika je to čast! Izborni rezultati potvrda su da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Trenutak u kojem se nalazi Hrvatska od svih nas zahtijeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. Čeka nas veliki posao, od gospodarskog oporavka do obnove Zagreba. Zastupnici nisu jedni drugima neprijatelji, samo se razlikujemo u stavovima. Sa svima sam spreman surađivati. Svoju ću dužnost odgovorno obavljati. Promicat ću demokratske vrijednosti, jednakost, slobodu, socijalnu pravdu, ravnopravnost spolova...