Iz medija

Majda Burić i HDZ-ovi goranski načelnici: Tko kuka zbog porezne reforme je protiv povećanja plaća građanima

Cilj ove Vlade, istaknula je u uvodnom obraćanju Majda Burić, oduvijek je snaženje gospodarstva i povećanje plaća čime se utječe i na rast mirovina

Buka koju čelnici pojedinih lokalnih samouprava dižu oko aktualnog šestog kruga poreznih reformi kojeg je pokrenula Vlada RH neopravdana je, ustvrdili su na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Skradu saborska zastupnica Majda Burić (HDZ) te čelnici goranskih goranskih općina Skrad (Damir Grgurić) i Ravna Gora (Mišel Šćuka), također članovi vladajuće stranke.

Cilj ove Vlade, istaknula je u uvodnom obraćanju Majda Burić, oduvijek je snaženje gospodarstva i povećanje plaća čime se utječe i na rast mirovina.

Zašto cendraju i cmizdre?

– U skladu s tim ova je Vlada u svom mandatu povećala prosječnu plaću za 50 posto i realizirala niz poreznih olakšanja od kojih je u proceduri još jedan reformski paket kojemu je krajnji cilj povećanje plaća onih koji rade kvalitetno, a čelnicima lokalnih samouprava to je prilika da ukidanjem prireza osiguraju rast mjesečnih plaća ljudima koji su zaposleni na njihovom području.

Oni čelnici općina i gradova koji kukaju zbog ove reforme morali bi svojim građanima pojasniti zašto su protiv povećanja njihovih plaća te kako to da nisu u stanju pronaći način na koji mogu pokriti taj minus.

Oni koji cendraju ili cmizdre, poput riječkog gradonačelika Filipovića, splitskog Puljka i zagrebačkog Tomaševića ili su nerealni ili nesposobni, ili oboje, a možda samo žele politizirati poput riječkog gradonačelnika Filipovića koji često govori kako je Rijeka jedno veliko gradilište, ali nikad ne doda kako je to zbog odluka baš ove Vlade RH, posebno angažmana ministra Olega Butkovića.

Također, nije se nikada sjetio reći kako je odlukom Vlade RH lokalnoj samoupravi omogućena naplata poreza na dohodak zbog čega je, primjerice, u Rijeci prihodi lokalne samouprave povećani za 32 posto, u Županiji za 50 posto – rekla je zastupnica Burić poručivši svim čelnicima da se priviknu na situaciju te omoguće povećanje plaća ljudima koji žive i rade na području njihovih općina i gradova.

I bez prireza našao novac za vrtić

Kao primjer čelnika koji je i prije ovih reformi radio na taj način Burić je apostrofirala Damira Grgurića, prvog čovjeka Općine Skrad koja nikada nije uvela prireze, ali je, primjerice, našla godišnje oko 80.000 eura za plaćanje gotovo svih troškova svakog polaznika skradskog dječjeg vrtića.

Takvo ponašanje, istaknuo je Grgurić koji je na čelu Skrada već peti mandat, za njega je normalno.

– Od prve godine mog mandata cilj je bio pomoći i olakšati život i rad najmlađima i mladima jer to pripomaže u odluci ljudi da ostanu ovdje.

Zato nismo uvodili nikakve prireze, a tih 80. 000 eura koliko nas godišnje košta vrtić mogli smo upotrijebiti i na neke druge načine, ali ovaj smatramo ispravnim i nismo od njega željeli odustati – rekao je Grgurić, a načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka pred novinare je izašao s podacima kako će nova porezna politika toj lokalnoj samoupravi “uzeti”oko 50. 000 eura koji će biti “pretočeni” u plaće zaposlenih na ravnogorskom području i to kroz minimalni porast od 30 eura.

– Načini na koji možemo nadoknaditi taj manjak u proračunu postoje, a jedan od njih je povećanje naplate korištenja kuća za odmor – rekao je Šćuka dodavši kako mu se čini da će se u ovoj poreznoj reformi bolje snaći čelnici manjih lokalnih samouprava od kojih bi veliki nešto možda mogli i naučiti.

Karticom i napojnice

Saborska zastupnica Majda Burić posebno je istaknula odluku nove porezne reforme po kojoj će se karticom moći plaćati i napojnice u ugostiteljskim objektima i to do razine od 3 360 eura godišnje.

– Time će se povećati primanja konobara koji su često bili zakinuti za napojnice pri kartičnom načinu plaćanja – rekla je Burić.

Novinare je zanimalo hoće li i kad će biti plaćeni troškovi zimskog čišćenja goranskih prometnica jer se to prilično bučno najavljivalo, ali realizacije još nema.

Odgovorila je Majda Burić podsjetivši da prije ove Vlade niti jedna druga nije na taj način izlazila u susret Goranima.

– Već su Goranima u nekoliko navrata plaćeni ti troškovi. Svoja obećanja ministar Oleg Butković sigurno će izvršiti i ovog puta pa će goranskim lokalnim samoupravama ti troškovi biti plaćeni – najavila je Majda Burić.

Cijeli članak pročitajte na: Novi List