Obilježavanje Dana državnosti u Kastvu

01.06.2022.
U ponedjeljak, 30. svibnja 2022. godine obilježen Dan državnosti u protokolu nakon mise organizirano je polaganje cvijeća i svijeća na Gradskom groblju Kastav, a na kojem su bili prisutni gradski vjećnici - Irena Kukurin Barić i Leon Kunišek te podpredsjednik HDZ GO Kastav, Robert Špiljak.

Poštovani prijatelji i sugrađani!

"Hrvatska slavi Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, čime su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Sabornica je tog 30. svibnja bila ispunjena brojnim zastupnicima i gostima koji su nazočili konstituiranju novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Novoizabrani zastupnici za predsjednika Sabora izabrali su Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Stjepan Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Tuđman je u svom govoru tada rekao kako je konstituiranje Sabora bio “presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji”.

Istaknuo je i kako je kroz dugu povijest “Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice”."

U crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu održana je misa za sve poginule u Domovinskom ratu, kojom prilikom su članovi HDZ GO Kastav zajedno sa članovima UHBDR Kastav, našim dragim braniteljima, roditeljima poginulog kastavskog branitelja Emila Miftarevića i našim župnikom, velečasnim Nikolom Gajićem, uz molitvu položili cvijeće i zapalili svijeće ispred "Križa" kraj crkve.

U organizaciji Grada Kastva, nakon mise, je organizirano polaganje cvijeća i svijeća na Gradskom groblju Kastav, a na kojem su bili prisutni i gradski vjećnici - Irena Kukurin Barić i Leon Kunišek, te podpredsjednik HDZ GO Kastav, Robert Špiljak.

Hvala i slava svima koji su svoje živote dali za našu domovinu.