Mjeseca zdravlja

U KASTVU ODRŽANO PREDAVANJE “STRES I KORONARNA BOLEST SRCA”

18.04.2023.
U sklopu “Mjeseca zdravlja” koji se tijekom travnja održava u Kastvu, u petak, 14. 04. 2023. godine u 18 sati u Vjećnici Grada Kastva održano je predavanje “Stres i koronarna bolest srca” - prim.dr.sc.Juraj Kunišek, dr. medicine subspecijalist kardiolog, naš sugrađanin.
Velika želja mi je osnivanje Savjetovališta za kardiovaskularne bolesti što okolne JLS već imaju, a u sklopu novog Doma zdravlja i specijalističke kardiovaskularne ordinacije. “ istaknuo je liječnik, kardi. kirurg, dr.sc. Leon Kunišek, potp. HDZ KASTAV

U sklopu “Mjeseca zdravlja” koji se tijekom travnja održava u Kastvu, u petak  14. 04. 2023. godine u 18 sati u Vjećnici Grada Kastva održano je predavanje “Stres i koronarna bolest srca” - prim.dr.sc.Juraj Kunišek, dr. medicine subspecijalist kardiolog, naš sugrađanin.

Preventivna medicina je najvažniji i najjeftiniji način zdravstvene skrbi, značajno smanjuje troškove u zdravstvu naspram liječenja. Svi znamo da od bolesti srca i krvnih žila umire 40-50% pučanstva, kako u svijetu tako i kod nas. Time to postaje najbitniji javnozdravstveni problem koji mnogo puta ostane neprepoznat, a također vodi u iznenadnu srčanu smrt čiji je najčešći uzrok u 75% slučajeva ishemijska bolest srca. Tome je i bilo posvećeno prvo predavanje - „Stres i koronarna bolest srca“ jer stres predstavlja vrlo bitan faktor rizika za razvoj ishemijske bolesti srca, naročito kod osoba mlađe životne dobi.

“Sve se započelo 2019. godine idejom „Tjedna zdravlja“ Odbora za zdravstvo, socijalnu skrb, ravnopravnost spolova i osoba treće životne dobi na čijem sam čelu ukupno bio desetak godina. Ideja je živjela već neki niz godina ali organizacijski nije bilo lako izvodivo bez političke podrške vladajuće stranke. Prvi koraci su uvijek najteži. Posložilo se mnogo toga. Zahvaljujem se gradonačelniku Mateju Mostarcu koji je prepoznao dobrobiti akcije za građanstvo, također zahvala Andrei Bralić, višoj stručnoj suradnici za društvene djelatnosti, u operativno/organizacijskom smislu. Drago mi je da se nastavlja s ovim projektom .” - rekao je dr. sc. Leon Kunišek.

“Kao politička opcija u Gradu Kastvu gradskoj upravi dajemo punu podršku u organizaciji javnozdravstvenih tribina, organizaciji preventivnih pregleda - kako dermatoloških, tako i preventivnih kardiovaskularnih pregleda koji su ovog puta nažalost izostavljeni. Velika želja mi je osnivanje Savjetovališta za kardiovaskularne bolesti što okolne JLS već imaju, a u sklopu novog Doma zdravlja i specijalističke kardiovaskularne ordinacije. “ istaknuo je liječnik, kardijalni kirurg, dr.sc. Leon Kunišek, potpredsjednik HDZ GO Kastav.

Vezano uz “Mjesec zdravlja”, za istaknuti je da se u Kastvu u sklopu Udruge “Zeleni Kastav” tijekom travnja održavaju tri sajma zdrave hrane pod nazivom “Zeleni Kastav”. - ovoga mjeseca s malo drugačijim rasporedom obzirom na uskršnje blagdane. Jedan je održan na samom početku travnja, “izvanredno izdanje” održat će se u ponedjeljak 17. 04. 2023. od 15 – 19 na Fortici u Kastvu, a redovni “zadnje subote u mjesecu” planira se održati 29. 04. 2023. od 09 – 13 sati.

“Sa sajmovima “zdravlja i dobre vibre” započeli smo krajem 2016. godine, kada je polovicom studenog održan 1. “Zeleni Kastav”. Do sada je održano preko 160 sajmova - u Kastvu, Matuljima, Kostreni te nekim gostovanjima na području Primorsko-goranske županije. Odaziv građana je vrlo dobar, a u planovima je i nastavak redovnog održavanja sajmova na Drenovi i Vežici, obzirom na učestale upite građana šireg riječkog područja. Veliku podršku našim sajmovima dao je i prim. Ivan Kirin,  specijalist opće kirurgije i subspecijalist traumatologije i ortopedije."  rekla je Irena Kukurin Barić, predsjednica Udruge “Zeleni Kastav”.

“Nastavljamo proaktivnu politiku, kao i Vlada Republike Hrvatske koja pomalo modernizira cijelu PGŽ a tako i Grad Kastav, razvijajući je kvalitetnim višemiljunskim projektima - kako prometnim (cesta D 403, čvor Spinčići) tako i infrastrukturnim (Luka Rijeka, javnom rasvjetom u gradu Kastvu osiguranim u sklopu projekta Vlade RH, poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka uključujući i Kastav) . Nova osnovna škola sa kuhinjom koja bi pokrivala prehranu djece u vrtićima, školama i potrebitih, novi dom zdravlja sa dodatnim ordinacijama opće prakse, zubne,pedijatrijske, patronažne i ginekološke koja spada u primarnu zdravstvenu zaštitu, objekt za dnevni boravak starijih ljudi sa kompletnom skrbi na dnevnoj bazi i mini BUS koji bi cjelodnevno povezivao sva mjesta u Kastvu sa Matuljima i Viškovom, ostat će u fokusu naših nastojanja realizacije suradnjom Grada Kastva, PGŽ i Vlade RH.” - rekla je Irena Kukurin Barić, predsjednica HDZ GO Kastav.